• Rugby; het spel - Rugby Club Betuwe
  • Rugby; het spel - Rugby Club Betuwe
  • Rugby; het spel - Rugby Club Betuwe
  • Rugby; het spel - Rugby Club Betuwe
  • Rugby; het spel - Rugby Club Betuwe
  • Rugby; het spel - Rugby Club Betuwe

Waar is Rugby ontstaan?

30 January 2014 Rugby Club Betuwe

Rugby

Rugby is een sport geboren in Engeland en wel in het plaatsje Rugby. Dit gebeurde in 1823 op de plaatselijke kostschool. William Webb Ellis haalde het in zijn hoofd om tijdens een balspel de bal (opgeblazen darm) op te pakken en ermee naar het doel van de tegenpartij te rennen en de bal op de grond te drukken (een try). Of deze legende nu waar is of niet. Rugby is wereldwijd uitgegroeid tot een van de meest spectaculaire sporten. Mogelijk ken je Rugby van de televisie, bijvoorbeeld van het toernooi dat elk jaar gespeeld wordt tussen Engeland, Frankrijk, Wales, Schotland, Ierland en Italie.

Rugby doet een groot beroep op techniek, balvaardigheid, snelheid, conditie, durf en doorzettingsvermogen. Rugby is een sport die geschikt is voor iedereen in allerlei soorten en maten. Rugby is een fysieke sport, een sport waarin lichamelijk contact veelvuldig voorkomt en zelfs een onmisbaar onderdeel van het spel is.
Rugby is vooral ook een teamsport, een sport waarin samenwerking en teamgeest centraal staan. Elke rugbyer weet dat hij zonder zijn team kansloos is en elke rugbyer weet ook dat hij voor zijn team van wezenlijk belang is. Die teamgeest strekt zich uit tot buiten het veld.
Rugby is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. De dominantie van het Engelse en Franse Rugby is al jaren voorbij. De toplanden van tegenwoordig zijn: Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australiƫ. Landen als Canada, Samoa en de Fiji-eilanden zijn sterk in opkomst. Traditioneel sterke Europese Rugbylanden als Wales, Ierland en Schotland worden op de hielen gezeten door landen als Italiƫ en Spanje. Nederland neemt helaas een bescheiden plaats in.

Lid worden?

Je kunt je direct online aanmelden door ons online formulier in te vullen. Eerst een proefles om te kijken of het wat is? Ga naar het team waar je mee wilt doen en vul het formulier in onder het tabblad proefles.

Online aanmelden Meld je nu direct via het online formulier aan!

LID WORDEN?